2.6 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Prefectul epigon


Primul prefect liberal, după 60 de ani, al Doljului, Silviu Dumitru, nu vrea, deşi legea îl obligă, să reconstituie o mică parte din terenul ultimului prefect liberal de Dolj, Alexandru B. Iliescu.

 

Denise Cojocaru, din Craiova, nepoata de fiică a ultimului prefect liberal de Dolj din perioada antebelică, se luptă de câţiva ani cu autorităţile, pentru a le convinge să-i reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafaţă infimă, de 8.200 mp. După 60 de ani de când judeţul n-a mai avut prefect liberal, Silviu Dumitru, primul prefect liberal, se opune cu înverşunare să le dea moştenitorilor prefectului Iliescu ceea ce le-a aparţinut de fapt şi de drept. Aceştia dispun de hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care au câştigat dreptul de a li se reconstitui proprietatea în incinta staţiunii didactice Banu Mărăcine. După ce Universitatea din Craiova a pus la dispoziţia comisiei locale a oraşului suprafaţa de 8.200 mp, situată la drumul european 65, la marginea terenurilor staţiunii, primăria a întocmit proces-verbal de punere în posesie şi schiţă cadastrală. Urma, cum era firesc, ca OCOT Dolj să completeze titlul de proprietate pentru Denise Cojocaru, moştenitoarea fostului prefect liberal Iliescu. De aici s-a rupt filmul! Cineva interesat de acel teren cu o deschidere mare la drumul european şi situat într-o zonă în care metrul pătrat costă 100 de euro şi-a „băgat coada“, iar completarea titlului de proprietate s-a împotmolit.

 

De ce să fie simplu dacă se poate complicat!

 

În decembrie 2007, după ce Denise Cojocaru obţinuse o hotărâre definitivă şi irevocabilă, care obliga autorităţile să o pună în posesie în incinta Staţiunii didactice Banu Mărăcine, comisia judeţeană de fond funciar, prin Hotărârea nr. 1995/2007, a fost de acord ca petenta să fie pusă în posesie conform sentinţei civile pe care o deţinea. Moştenitoarea a fost trecută în anexa 29 alături de alţi şapte moştenitori, care totalizau 52 ha. Pentru că Primăria Craiova a tot cerut Universităţii să rezolve problema funciară a familiei Cojocaru, Universitatea a decis ca suprafaţa de 8.200 mp să-i fie retrocedată la marginea staţiunii didactice, la drumul european Craiova-Bucureşti. Comisia locală Craiova a completat procesul-verbal de punere în posesie nr. 47/40657 din 7 august 2008 pentru Denise Cojocaru şi l-a trimis către OCOT Dolj, pentru completarea titlului de proprietate. Deşi terenul era liber, ca lucrurile să fie din ce în ce mai complicate, OCPI, care recunoaşte că nu este nici o piedică în completarea titlului deoarece Universitatea pusese terenul liber de sarcini la dispoziţia comisiei locale, cere Prefecturii Dolj lămuriri juridice privind provenienţa amplasamentului. Cererea OCPI a intrat în discuţia comisiei judeţene de fond funciar de săptămâna trecută, iar jurista Laura Vlădoiu a susţinut ca titlul de proprietate să fie completat dîntrucât cazul familiei Cojocaru este unul fericit deoarece este ca şi rezolvat, având în vedere că terenul este liber de orice sarcini. Prefectul Silviu Dumitru împreună cu Eugen Marinescu au sărit ca arşi la gândul că urmaşii ultimului prefect liberal al Doljului vor lua o mică parte din ceea ce au avut, adică 8.200 mp, pe un amplasament vânat de cei ce au făcut cărare spre birourile lor. Sub nici o formă nu a putut juristul care a prezentat cazul să înţeleagă că Denise Cojocaru n-a comis nici o ilegalitate atunci când şi-a cerut înapoi o parte din terenurile care i-au aparţinut bunicului său. Pentru că nici unul dintre cei doi nu a putut găsi argumente solide pentru a împiedica obţinerea titlului de proprietate, au preferat să o amâne pentru altă şedinţă a comisiei judeţene de fond funciar. Reprezentantul OCPI în comisie, directorul Marin Popescu, jenat de lămuririle pe care a fost probabil nevoit să le ceară, a recunoscut în final că amplasamentul pe care a fost pus în posesie familia Cojocaru este liber! În practica de până acum s-au întâlnit deseori cazuri de moştenitori cărora, printr-o formă sau alta, li s-a blocat eliberarea titlului de proprietate de către mafia imobiliară, atât de aproape de zidurile prefecturii şi ale Primăriei Craiova, cu condiţia vânzării terenului. Sigur familiei Cojocaru nu i se putea întâmpla acest lucru, având în vedere profesionalismul şi probitatea morală a celor care conduc comisia judeţeană de fond funciar!

 

Cine au fost şi cine sunt

 

Ultimul prefect liberal al Doljului care a ocupat funcţia între anii 1936-1937 a fost Alexandru B. Iliescu, un reputat avocat craiovean, care îşi trage rădăcinile din comuna Gighera. Şi-a început activitatea ca judecător la Bechet, oraş unde s-a şi căsătorit. Despre el, presa vremii spunea că, atunci când ţinea pledoarii în sălile tribunalului, veneau studenţi din Bucureşti să-l asculte. Un mare iubitor de cultură, Iliescu este cel care a dezvelit statuia lui Gheorghe Chiţu din Craiova. O parte din banii adunaţi din profesia sa i-a investit în două hectare de teren, cultivate cu vie în zona Plaiul Vulcăneşti, pe locul unde acum este staţiunea didactică Banu Mărăcine, unde şi-a construit şi un conac demolat între timp. Venirea comuniştilor la putere, precum şi valurile prigoanei ce se rostogolea peste cei ce îndrăzniseră să fie ceva în viaţă nu i-au priit şi a murit în anul 1945, în urma unui stop cardiac. Fiul lui a avut soarta tuturor celor arestaţi în acele vremuri negre, adică ocnă, canal şi prigoană. Denise Cojocaru, nepoată de fiică, ajunsă la 80 de ani, n-a mai avut puterea să se lupte cu autorităţile pentru reconstituirea întregii averi a bunicului şi a cerut doar 8.200 mp, pentru care a prezentat acte de proprietate. Pe aceştia, prefectul liberal de acum, Dumitru, nu vrea să-i dea. „Bunicul soţiei mele, Alexandru B. Iliescu, a fost şi avocatul Băncii Româneşti în perioada interbelică. Am avut o fotografie cu el şi conducerea băncii din acele timpuri, pe care, din respect pentru actuala Bancă Românească de acum, al cărei director a fost actualul prefect Dumitru, m-am oferit să o donez băncii. Directorul de atunci, Dumitru, a înrămat fotografia şi a pus-o deasupra fotoliului său, unde cred că este şi azi. Ăştia sunt oamenii de azi! Nu au nici respect, nici lege, nici omenie! Sunt epigonii!“, a spus Iancu Cojocaru, soţul moştenitoarei fostului prefect Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII